Sirup od zove

proizvodi-06

proizvodi-06Cvet zove sadrži aminokiseline, flavonoide, antocijanine, karotenoide, tanin, vitamine A, B i značajnu količinu vitamina C. Flavonoidi i antocijanini su snažni antioksidansi koji štite ćelije organizma od oštećenja. Sirup od cvetova zove ima blago laksativno i diuretičko dejstvo, podstiče znojenje i mokrenje, i ubrzava proces izbacivanja štetnih materija iz organizma. Ove osobine čine ga veoma efikasnim protiv groznice, prehlade, gripa kao i gihta. U narodnoj medicini preporučuje se za čišćenje krvi, i kao pomoćno sredstvo u lečenju dijabetesa. U kombinaciji sa kamilicom ublažava upalu gornjih disajnih puteva. U kombinaciji sa kantarionom pomaže kod herpesa i bronhitisa.

ZANIMLJIVOSTI

2004. u časopisu Journal of alternative complementary medicine objavljena je studija o vrlo efikasnom delovanju cveta zove kod influence tipa B (gripa). U HASASSAH ONCOLOGY LAB u Izraelu utvrđeno je da zova podstiče rad imunološkog sistema pa se u toj zemlji koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju raka i AIDS-a. Nemački centar za istraživanje hrane u Karlsrueu utvrdio je da antocijanini koji se nalaze u cvetu zove imaju veću antioksidativnu sposobnost od vitamina C i E. Na osnovu studija na austrijskom univerzitetu u Gracu, utvrđeno je da zova smanjuje oksidaciju lipoproteina niske gustoće(LDL) holesterola. Oksidacija LDL holesterola dovodi do stvaranja naslaga na krvnim sudovima što uzrokuje nastanak ateroskleroze, samim tim cvetovi zove se preporučuju kao prirodno sredstvo za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

ISTORIJA

Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke u svetu. Hipokrat je često govorio da cvet zove može da zameni sve lekove.

Mnogi narodi su verovali da u krošnjama zove žive šumske vile te je nikad nisu krčili i sekli.

U danskoj medicini tradicionalno se koristi kao lek protiv gihta i promuklosti.

Mađari ga takođe od davnina koriste kao lek protiv gihta, ali i kao sredstvo za suzbijanje šuge.

U Nemačkoj se tradicionalno pravi jogurt od cveta zove, a u Italiji se cvetovi zove kuvaju i posipaju šećerom i cimetom i služe kao desert.